Mrkva

                         MRKVA

 

V nespočetne veľa publikáciách a článkoch sa uvádza, že jedenie surovej zeleniny a ovocia je ten najlepší spôsob konzumácie. Tieto publikácie a články nerozlišujú jednotlivé druhy zeleniny a ovocia a to je dosť podstatné.

V porovnaní konzumácie surovej a varenej mrkvy však víťazí tá varená!

 

Varením totiž nastávajú mierne zmeny v nutričnom obsahu za súčasného zvyšovania využiteľnosti niektorých živín. Varením mrkva tiež zvyšuje svoju antioxidačnú účinnosť a je pre telo lahšie vstrebateľná. Pri tepelnej úprave nezabúdajte na to, že mrkvu netreba variť úplne domäkka.

Tento druh zeleniny je charakteristický okrem antioxidačných účinkov aj najmä vysokým obsahom betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A (Retinol). Tepelnou úpravou mrkvy zabezpečíte nárast množstva betakaroténu. Táto látka sa následne do organizmu oveľa ľahšie vstrebáva.

Glykemická index (GI) mrkvy v surovom stave je 30, čo je super. Varením sa zvyšuje jej GI až na 85, čo už až také super nie je, ale mrkva obsahuje dostatok vlákniny, ktorá tento vysoký GI znižuje, čiže sme zachránení :). Mrkvu by ste však aj tak mali variť do polotvrda, nikdy nie úplne domäkka, aby sme z nej zbytočne neodstránili  vitamíny.

Mrkva je náš najbohatší zdroj betakaroténov.

Betakarotén sa v organizme mení na Vitamín A (Retinol) ako som už spomenul vyššie. Sto gramov mrkvy znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A. Mrkva je bohatá aj na iné vitamíny: B, Vitamín C (Kyselina L-askorbová), Vitamín D (Kalciferol) a Vitamín E (tokoferol), Vitamín B9 (Kyselina Listová), Vitamín B5 (Kyselina Pantoténová), kyselinu kremičitú, pektínové látky a silice. Mrkva je významný zdroj minerálov a stopových prvkov. Obsahuje Horčík (Magnézium), Vápnik (Kalcium) i Železo.

Mrkva je plná antioxidantov a plná vlákniny. Na druhej strane, obsahuje minimum tukov a cukrov. Skrátka, je to vynikajúca plodina plná sily, pochádzajúcej z jej vitamínov a ostatných látok, ktoré obsahuje.

Vitamíny A, D, E a K sú vstrebataľné v tukoch a preto ak chceme naplno využiť to, čo nám mrkva ponúka, treba si ju pred konzumáciou pokvapkať olivovým olejom alebo si k nej dať akýkoľvek druh semienok.

Výživové hodnoty na 100 gramov mrkvy.

Energetická hodnota, makroživiny, vláknina a voda

  • Kalórie (kcal) 41
  • Voda 88 %
  • Tuky 0,2 g
  • Nasýtené tuky 0 g
  • Polynenasýtené tuky 0,1 g
  • Mononenasýtené tuky 0 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Sacharidy 9,6 g
  • Vláknina 2,8 g
  • Cukor  4,7 g
  • Bielkoviny  0,9 g

Mikroživiny

  • Sodík 69 mg
  • Draslík 320 mg
  • Vitamín A 16 706
  • IU Kyselina L-askorbová 5,9 mg
  • Vápnik 33 mg
  • Železo 0,3 mg
  • Vitamín D  0
  • IU Vitamín B6 0,1 mg
  • Kobalamín 0 µg
  • Horčík 12 mg

Mrkva ako prevencia voči chorobám?

Výskumníci vo výskumoch naznačujú, že aj iné karotenoidy by mohli byť ešte dôležitejšie. Ich vysoký príjem súvisí s poklesom vzniku rakoviny močového mechúra, krčka maternice, prostaty, hrtana, pažeráka a hrubého čreva o 50 percent, ako aj s 20-percentným znížením menopauzálnej rakoviny prsníka.

Mrkva je hlavne bohatá na alfakarotén. Výskumy biochemikov potvrdzujú, že alfakarotén môže byť v boji proti nádorom účinnejší ako betakarotén.

Stovky štúdií dokazujú priaznivý vzťah medzi konzumáciou zeleniny a ovocia s vysokým obsahom karotenoidov a menším výskytom srdcovo-cievnych ochorení, nehovoriac o výskyte rakoviny pľúc, žalúdka, hrubého čreva, prsníka, krčka maternice a pankreasu.

Samozrejme veľké pozitívne účinky mrkvy a inej zeleniny na organizmus Vám veľké farmaceutické spoločnosti nebudú prezentovať, pretože si to nevedia patentovať a následne na tom zarábať…

Je mrkva naozaj pre naše oči najzdravšia potravina?

Mrkva je výborným zdrojom vitamínu A (ako som to spomenul už vyššie), ktorý je nevyhnutný pre zdravie. Aj keď to tvrdí známy mýtus už desaťročia, pre oči nie je tou najzdravšou potravinou. Odborníci ako hlavnú zeleninu dôležitú pre zdravé oči odporúčajú tmavozelenú listovú zeleninu.

 

Mgr.Patrik Viša
WWW.JEDALNICKYNAMIERU.SK

Zanechajte svoj komentár